Naplaćeno 8.900 KM za neizdavanje računa

Bez autora
Jul 27 2011

Tržišna inspekcija je u proteklom periodu izvršila kontrolu u 286 trgovačkih i ugostiteljskih objekata i izdala 20 prekršajnih naloga zbog neizdavanja fiskalnih računa, na osnovu kojih je naplatila 8.900 maraka kazni. Zakonom o fiskalnim kasama uglavnom su se do sada sankcionisali trgovci, ali nije isključeno da će u budućnosti slične mjere važiti i za kupce. Kupci su dužni da na licu mjesta traže i uzmu fiskalni račun za izvršeni promet jer su prema pomenutom zakonu obavezni da ga u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta pokažu ovlašćenom licu. Inspektori će i u idućem periodu pojačati kontrole po trgovačkim u ugostiteljskim objektima jer je ova vrsta prekršaja jedna od najčešćih. Ukoliko se kontrolom utvrdi da kupac ne posjeduje fiskalni račun, platiće kaznu od 50 maraka.Preduzetnike u trgovačkim radnjama ovaj propust će koštati 300 maraka, one u ugostiteljskim objektima 1.000 KM, dok pravna lica treba da izdvoje 2.500 KM.

Naplaćeno 8.900 KM za neizdavanje računaTržišna inspekcija je u proteklom periodu izvršila kontrolu u 286 trgovačkih i ugostiteljskih objekata i izdala 20 prekršajnih naloga zbog neizdavanja fiskalnih računa, na osnovu kojih je naplatila 8.900 maraka kazni.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" koordinator Tržišne inspekcije Petar Bilčar.

Zakonom o fiskalnim kasama uglavnom su se do sada sankcionisali trgovci, ali nije isključeno da će u budućnosti slične mjere važiti i za kupce. Kupci su dužni da na licu mjesta traže i uzmu fiskalni račun za izvršeni promet jer su prema pomenutom zakonu obavezni da ga u krugu od 20 metara po napuštanju prodajnog mjesta pokažu ovlašćenom licu - pojasnio je Bilčar.

Prema njegovim riječima, inspektori će i u idućem periodu pojačati kontrole po trgovačkim u ugostiteljskim objektima jer je ova vrsta prekršaja jedna od najčešćih.

- Ukoliko se kontrolom utvrdi da kupac ne posjeduje fiskalni račun, platiće kaznu od 50 maraka.Preduzetnike u trgovačkim radnjama ovaj propust će koštati 300 maraka, one u ugostiteljskim objektima 1.000 KM, dok pravna lica treba da izdvoje 2.500 KM - istakao je Bilčar.

Naglasio je da je svaki kupac dužan da uzme račun jer podliježe kontroli.

- Onaj ko kupuje ima pravo da ne plati izvršenu uslugu ako ne dobije fiskalni račun, mada kupci vrlo često pogriješe kada prilikom plaćanja neke od usluga ne traže račun kako bi se adekvatno zaštitili - dodao je Bilčar.

Banjalučanin Nikola Lazić kazao je da ponekad uzme fiskalni račun, iako mu je poznato da slijede kazne ukoliko to ne učini.

- Račun sačuvam samo ukoliko smatram da će mi kasnije biti potreban za reklamaciju nekog od proizvoda koji sam pazario, ali u većini slučajeva on završi u kanti za otpatke. Nisam znao da postoje kazne i za kupce, tako da ću ubuduće biti oprezniji - dodao je Lazić.

Sa druge strane, penzioner Mirko Lalić je istakao da obavezno uzima fiskalni račun poslije svake obavljene kupovine jer nikada se ne zna kada može zatrebati.

- Ne bih da sebe dovedem u situaciju da zbog vlastitog neopreza plaćam kaznu od 50 KM jer to je ipak previše za moj ionako skromni kućni budžet - dodao je Lalić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik